Az tíz ének, targum

Részlet a Neofiti targumból Kr.e. 1. század.

“Dalok és dicsőítések, melyeket Salamon, a próféta, Izrael királya prófétai szellemmel mondott a világ Ura előtt. Tíz éneket mondtak ezen a világon, ez a dal a legdicsőbb valamennyi közül.
Az első éneket Ádám mondta, mikor megbocsáttatott bűne. Amikor elérkezett a szombat napja és megvédte őt, megnyitotta száját és mondta: >>Zsoltárének szombat napjára<< (Zsolt 92).
A második éneket Mózes Izrael fiaival mondta, amikor a világ Ura meghasította előttük a Vörös-tengert. Valamennyien egyszerre megnyitották szájukat és mondták a dalt, mert így vagyon megírva: >>És dicsőítették akkor Mózes és Izrael fiai.<< (Kiv 15)
A harmadik dalt, a kút dalát Mózes és Izrael fiai mondták. Mind együtt kezdték és mondták a dalt, amint meg van írva: >> Buzogj fel kút, énekeljetek feléje.<< (Szám 21,17)
A negyedik éneket Mózes, a próféták feje mondta, mikor elérkezett az ideje annak, hogy elköltözzék a világból. És megintette benne Izrael házának népét, mert így van megírva: >> Halljátok egek, hadd beszéljek. << (MTörv 32)
Az ötödik éneket Józsue, Nun fia mondta, amikor harcot kezdtek Gibeonban. Megálltak miatt a Nap és a Hold és megszűntek éneket mondani 36 órán át. Megnyitotta ajkait és dalt mondott, mert így van megírva: >> Akkor énekelt Józsue JHVH előtt. << (Józs 10,13)
A hatodik dalt Bárák és Debora mondta, azon a napon, amelyen JHVH Sziszerát és táborát Izrael fiainak kezébe adta, mert így van írva: >> És énekelt Debora és Bárák. << (Bír 5)
A hetedik dalt Hanna mondta, amikor JHVH fiút ígért neki, mert így van megírva: >> És imádkozott Hanna prófétai ihlettel. << (1Sám 2)
A nyolcadik éneket Dávid, Izrael királya mondta azon csodákért, melyeket vele JHVH tett. Megnyitotta száját és dalt mondott; mert így van megírva: >> És énekelt Dávid prófétai ihlettel JHVH előtt. << (Zsolt 18)
A kilencedik éneket Salamon, Izrael királya szent inspiráció által mondta a világ Ura, Isten előtt.
És a tizedik dalt Izrael fiai fogják mondani, amikor a diaszpórából száműzötteik eltávoznak a népek közül, mert így van megírva és kifejtve Izajás próféta által: >> Ez a dal örömül lesz nektek azon éjjel, amikor meg fog szenteltetni a Peszach ünnepe és szívnek öröme, mint a népé, mely megy, hogy megjelenjék JHVH előtt évente háromszor különféle hangszerekkel és dob hangjával, hogy felmenve JHVH hegyére szolgáljanak JHVH, Izrael Hatalmasa előtt. << (Iz. 30,29)

Forrás: Frédérich Manns OFM, Bibliai szövegek értelmezése a zsidó és keresztény hagyományokban 249o

Megjegyzés: A tizedik ének amelyet a Messiás eljövetelekor, Izrael száműzöttjei a szabadulásakor fognak énekelni, akiket a népek közül gyűjt egybe JHVH! Hasonlóan a Peszah estéhez, ami a virrasztás éjjele, amikor megszabadította Isten őket Egyiptomból:

Ézs. 30:27 Nézzétek, közeleg JHVH neve messziről, haragja izzó, nehéz elviselni. Ajka tele van haraggal, nyelve olyan, mint az emésztő tűz. Lehelete, mint a megáradt patak, amely egészen a nyakig ér. Azért jön, hogy megrostálja a nemzeteket a pusztulás rostáján. És hogy a tévelygés zabláját vesse a nemzetek szájába. JHVH hallatni fogja fölséges hangját, és megmutatja rettenetes karját, amellyel lesújt izzó haragjában; emésztő tűz, orkán, zápor és jégeső alakjában. Mert JHVH szavára összetörik Asszíriát, lesújt rá ostorával. Minden alkalommal talál majd a harag vesszeje, amellyel JHVH verni fogja. Zengő éneketek olyan lesz akkor, mint az ünnepi éjszakán felhangzó ének, amikor a szívek örömtől áradnak. És mint a zarándokok éneke, akik fuvolaszó kíséretében fölmennek JHVH hegyére, Izrael sziklájához. Felvonulnak dobszóval, hárfát pengetve és körtáncot járva… Mert a Tófetben már régóta el van készítve egy mély és széles verem Moloch számára, bőségesen van benne szalma és tűzifa. JHVH lehelete, mint egy kénköves folyam, fogja majd meggyújtani.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Néro féle tűzvész és üldözés leírása Tacitustól (i.sz. 64. július 18)

Iréneusz – Az eretnekek ellen 3. Könyv

Az Isten Szelleméről